Maculadegeneratie

Macula degeneratie, ook wel bekend als leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD), is een oogaandoening die het centrale deel van het netvlies aantast, dat de macula wordt genoemd. De macula is verantwoordelijk voor het scherpe zicht en het zien van details, zoals het lezen van kleine letters of het herkennen van gezichten.

Er zijn twee soorten maculadegeneratie: droge en natte. Droge maculadegeneratie is de meest voorkomende vorm en wordt gekenmerkt door de ophoping van afvalstoffen in de macula. Natte maculadegeneratie is minder vaak voor en treedt op wanneer abnormale bloedvaten beginnen te groeien onder de macula, waardoor lekkage en littekens ontstaan.

De symptomen van maculadegeneratie variëren, maar kunnen onder meer bestaan uit wazig of vervormd zicht, problemen met het zien van kleuren en een donkere vlek in het centrum van het gezichtsveld. Maculadegeneratie treft vooral oudere mensen, maar kan ook voorkomen bij jongere mensen, vooral als er sprake is van een genetische aanleg.

Helaas is er momenteel geen genezing voor maculadegeneratie. Behandelingsopties omvatten het gebruik van speciale brillen, medicijnen of injecties om de groei van abnormale bloedvaten te verminderen en soms chirurgie. Het is belangrijk om regelmatig oogonderzoek te ondergaan om eventuele veranderingen in de ogen op te sporen en te behandelen. Het is ook aanbevolen om gezond te leven, zoals stoppen met roken en het eten van een gezonde voeding om het risico op maculadegeneratie te verminderen.